såhär gick det till
Ångkokare ska ej blandas ihop med tryckkokare där det som ska kokas ligger i vatten.
En av fördelarna med en ångkokare är att det är svårare att koka sönder maten, vilket är vanligt förekommande vid vanlig kokning. Detta kommer sig av att vid vanlig kokning börjar vattnet att förångas varvid denna ånga stiger i form av bubblor i vattnet. Dessa bubblor kan slå sönder maten som ligger i vattnet om denna är mjuk eller överkokt. Detta kan inte inträffa i en ångkokare då maten omsluts av ånga, och har därför ingen mekanisk påverkan på det som kokas."
.
Historian kring den hela kanske är lite mera intressant! Vi har en kvinna i stallet som är väldigt hälsosam och går på diverse dieter... Och hon bakar bröd i ångkokaren som är ruskigt goda och gör så att man endast behöver äta en "fralla" och är mätt fram till lunch vid 1. Dessutom är dom självklart nyttiga!! Jag och Tina (den andra praktikanten) fick några frallor av henne för att provsmaka å vi gillade dem så mycket att vi bad om receptet. Men vi kunde inte baka dem själva eftersom vi inte hade maskinen själva. Sedan en dag kom hon till stallet och berättade att hon hade en överraskning som skulle komma till oss på posten. Och ja, hon hade gått å beställt en maskin till oss. Så gulligt :) Och den är superbra, vi gör bröd i och som ni såg på bilden kan man ha i grönsaker, ris, kött, fisk allt möjligt. Väldigt enkelt, man behöver liksom inte oroa sig för att de ska bränna fast utan kan exmeplvis ta en dusch medans maten tilllagas. Nackdelen är dock att det tar relativit lång tid att laga maten, menmen! :)